Jagode, maline


JAGODE so bogat vir vitaminov, mineralov in dietni sadež. Vsebujejo železo, natrij, kalcij, kalij in fosforja ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin. Značilno rdečo barvo dajejo sadežu pigmenti antocianini, ki so prisotni v jagodah in so znani kot dobri antioksidanti. Salicilna kislina v jagodah, ki je sicer sestavina aspirina, rastlino varuje pred infekcijami, v našem organizmu pa naj bi zmanjševala možnost za nastanek črevesnega raka in delovala protivnetno. Uživanje svežih plodov naj bi tudi zniževalo krvni tlak in odvajalo zaloge sečnine. Uporabljajo se pri pripravi različnih sladic, marmelad, kot priljubljena priloga ob čokoladi, sladoledu, jogurtu, kosmičih za zajtrk, penečemu vinu.

 

Od začetka maja do prvega tedna v juniju vam ponujamo zgodnje sorte jagod Clery in Asia – enkrat rodne ekološko vzgojene jagode.

 

MALINE so v zadnjem času zaradi svojih zdravilnih in preventivnih lastnosti postale hit. Vsebujejo velike količine vitamina A, so prav tako izjemno bogat vir vitamina C, v sodelovanju z rutinom pa delujejo kot odličen antioksidant. Zdravniki uživanje malin priporočajo srčnim bolnikom in bolnikom, ki trpijo za različnimi boleznimi živčevja, ker naj bi dokazano preprečevale nervozo, uravnavale hormonska neravnovesja in uspešno delovale proti diareji. So odlično naravno sredstvo proti okvaram oči in izboljšujejo vid, zavirajo in preprečujejo krvavitve v celotnem telesu. Poleg tega maline delujejo tudi odvajalno, saj čistijo črevesje ter odpravljajo zaprtost in pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami.

 

So trdožive rastline, zato brez težav preživijo tudi zimo in lahko rastejo na najbolj neprijetnih območjih za rast. Uporabimo jih pripeki tort, peciv, pri izdelavi kompotov, marmelad, sladoleda in podobnih sladic, listje malin je uporabno za pripravo okusnega čaja.

 

Od sredine junija do konca julija nudimo ekološko vzgojene maline vrste Tulameen.